U bent hier:  Home  /  Gedenktekens  /  Provinciale weg (Friesland)

Provinciale weg (Friesland)

Provinciale weg (Friesland) Vergroot afbeelding

Het verhaal achter het bermmonument met de drie kruizen.

Ons bermmonument: drie kruizen. Twee grote en een kleine. De kruizen zijn gemaakt en geplaatst door de partners van onze beide dochters: Bert en Johan met hulp van hun vrienden.
Deze kruizen vervullen sinds 2001 een belangrijke functie in het leven van mij en mijn vrouw Jelly. Zij staan namelijk symbool voor de levens van onze beide dochters Claudia, haar zus Nathalie en het zeven maanden oude, ongeboren maar wel levensvatbare kindje van Claudia.
Alle drie kwamen om het leven op 5 januari 2001 bij een frontale aanrijding met een inhalende en tegelijk telefonerende tegenligger…

De twee zussen Claudia en Nathalie zijn op 5 januari 2001 tussen Dokkum en Rinsumageest verongelukt. De veroorzaker was een tegemoetkomende inhalende en telefonerende automobilist. De meisjes waren respectievelijk 27 en 22 jaar oud. De oudste van de twee, Claudia was ruim zeven maanden zwanger. Dus kun je stellen dat dit ongeluk drie mensenlevens heeft geëist.
Claudia en Nathalie waren onze enige twee kinderen…
Alles …. In één keer weg. Het geluk kon niet op… zo dachten wij. Claudia die met Bert haar draai gevonden had op de boerderij van Bert en zelfs voor een kind had gekozen wat niemand had verwacht, want Claudia vond kleine kinderen eigenlijk maar niets. Nathalie en Johan nog maar 10 maanden bij elkaar zochten ook naar een eigen plek om te kunnen wonen. Nathalie pas afgestudeerd en had een goede baan als klantmanager voor diverse gemeenten. Zij had net haar droomwens in vervulling laten gaan: een eigen paard. Beide meiden sloegen een nieuwe richting in het leven in, Dit zou ons als ouders ook een nieuwe dimensie aan het leven geven. We zouden grootouders worden. Het kindje had al een plek in ons leven….. Het mocht helaas niet zo zijn..

De veroorzaker had gedronken, was aan het bellen en haalde constant in bij miezerig en donker weer. Helaas is zijn bloed niet direct afgenomen, omdat alle aandacht op dat moment uitging naar onze dochters. Pas vijf (!) uren later, nadat hij was geopereerd, heeft er een bloedtest plaatsgevonden: 0,08 promille. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk heeft dit teruggerekend en kwam uit op een promillage van tussen de 1.3 en de 1.8. Toch is dit door de rechter niet meegenomen.
De hoger beroepszaak die de Officier van Justitie heeft ingesteld na een teleurstellende uitspraak van de rechtbank veranderde er niets aan het bleef 240 uur dienstverlening en één jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.
Omgerekend 80 uur dienstverlening per leven, terwijl er 21 maanden celstraf was geëist.

Voor ons betekent het monument, de drie kruizen, het symbool voor onze dochters en het markeert de plek waar zij met z’n drieën ongewild het leven moesten laten, maar ook voor het laatst hebben geleefd. En vooral dat laatste is voor ons zo belangrijk. Het gevoel laat zich moeilijk te omschrijven het is alsof je daar bij een onzichtbare deur staat naar “de andere kant”. Op die plek is hun leven opgehouden. Alsof daar een streep over de weg was getrokken: tot zover en niet verder.

Het bermmonument markeert de plek waar het aardse leven afscheid heeft genomen van Claudia, Nathalie en het ongeboren kindje van Claudia.

Meer informatie en foto’s vindt u op https://tmvandermeer.jimdo.com.

Tjeerd & Jelly van der Meer
Oentsjerk