U bent hier:  Home  /  Gedenktekens  /  Sneek - Gerrit Jan Lam

Sneek - Gerrit Jan Lam

Sneek - Gerrit Jan Lam Vergroot afbeelding

Ruim drie jaar geleden op woensdag 14 september 2005 is onze zoon Gerrit Jan Lam om het leven gekomen bij een tragisch ongeluk. Slechts 13 jaar oud.

Hij was net zes dagen bezig met het tweede jaar voortgezet onderwijs in Sneek.
Woensdags vroeg uit, ging hij vaak nog even bij beppe langs die dicht bij het Bogerman woont. Hij maaide daar dan het grasveldje achter huis. Deze woensdag had net een oom het gras gemaaid zodat Gerrit Jan wat andere klusjes heeft gedaan en snel weer naar huis kon.
Even voor een uur fiets hij richting Scharnegoutum langs de route die hij uit school ook neemt, de route waarvan wij altijd dachten dat dit de veiligste route naar huis zou zijn.
Als hij net onderweg is moet hij een weg oversteken, op een punt waar auto’s stilstaan voor een verkeerslicht.
Voor het verkeerslicht staan een auto, een busje en daarna een vrachtauto, de vrachtauto staat dicht op het busje omdat hij zo het kruis dat op de weg staat achter zijn vrachtauto zoveel mogelijk open laat. Dit kruis is de oversteekplaats. Het kruis op het wegdek is echter toch gedeeltelijk bedekt door het achterste gedeelte van de vrachtwagen.
Gerrit Jan steekt de weg over voor de vrachtauto zoals wij de kinderen hebben geleerd en nooit achter een vrachtauto.
Het verkeerslicht wordt groen, de vrachtwagenchauffeur kijkt in alle spiegels en trekt op, juist op het moment dat Gerrit Jan vlak voor de vrachtauto oversteekt.
Onze zoon is op slag dood…….. Een fractie van een seconde is fataal.

Met een front-spiegel, zodat een vrachtwagenchauffeur ook kan zien wat er voor zijn vrachtauto bevind, had dit ongeluk mogelijk voorkomen kunnen worden. Gelukkig wordt daar nu ook Europees veel over gesproken, naast de dode-hoek spiegels moeten vrachtwagens in 2011 voorzien zijn van alle mogelijke voorzieningen voor volledig zicht rondom de vrachtwagen.

Onze wereld stond en staat nog steeds op zijn kop maar je gaat verder, zoekende naar een manier om verder te leven met je verdriet maar met ook zoveel goede herinneringen.

Op de plek van ongeval werden de dag van het ongeval en de dagen daarna vele knuffels en bloemen neergelegd. Van Gerrit Jan zijn klasgenoten kwam de vraag of zij hier wat blijvends neer mochten zetten en het plekje netjes mochten houden, van de gemeente kregen wij hier toestemming voor, voor een periode van 2 jaar.
Het was eerst niet gemakkelijk om te bedenken wat wij er neer moesten zetten totdat we met Dhr. Molenmaker van van Wijk spraken over een grafmonument en toen ook in gesprek raakten over de vlinder die we in de showroom zagen. Een vlinder van plexiglas met een roestvrijstalen poot.
December 2006 hebben wij samen met Gerrit Jan zijn beste vriend Jörn en zijn ouders, de vlinder geplaatst.
Eenmaal is het gedenkteken vernield. Natuurlijk is het voor ons gezin triest als zoiets gebeurt maar wij willen ook zeker niet vergeten dat al die drie jaren er met zoveel respect met het gedenkteken is omgegaan. Verder is er nooit iets gebeurt, niet tijdens oud en nieuw, niet tijdens de Sneekweek en niet op de stapperavonden. Nooit is er iets weggehaald, nooit is er rommel bijgegooid, terwijl het wel op een punt staat midden in het centrum van Sneek waar dagelijks heel veel mensen langskomen. Blij waren we dat na de vernieling Dhr. Molemaker heel snel geregeld heeft dat er een nieuw gedenkteken kwam te staan.

Wij hebben zijn kamer, zijn graf waar wij Gerrit Jan kunnen gedenken, zijn klasgenoten gaan daar niet zo snel heen.
Voor hen en onze dochters is de vlinder een plekje waar ze met een traan en wij hopen ook zeker een glimlach aan een bijzondere jongen onze zoon Gerrit Jan terug zullen denken!

Sneek